Köpa eller hyra:

Man kan hyra utrustning på plats nere i Egypten men vill man öka på chanserna för en problemfri Snorklingsnorkling så kan man med fördel köpa sin egen utrustning. Ett resonemang som är vanligt när man skall köpa utrustning är "Att det duger åt mig..." men det är helt fel inställning för utrustningen är en mycket stor del av upplevelsen och en läckande mask, en snorkel utan stänkskydd eller ett par för stela fenor kan förstöra allt.

Snorkelutrustningen är egentligen indelad i två kategorier bra och dålig vilket skiljer sig lite från andra "grejer" där man för dyra pengar kan köpa värsting grejer i ett antal olika steg och kategorier. Det finns bra grejer som inte kostar skjortan men man hittar dem sällan i souvenirbutikerna på semesterorterna. Dykbutikerna har dem säkert men pris och språk kan göra det till en osäker och dålig affär.

Om vi börjar med masken så har vi alla olika ansikten vilket innebär att alla masker inte passar alla utan här bör man prova ut vilket som passar just mig bäst.

Snorkeln bör ha ett litet stänkskydd på toppen som man kan vrida lite på om det går lite vågor, de behöver inte vara särskilt höga för att detta skydd skall göra nytta.

Fenorna bör, givetvis, först och främst passa fötterna och dessutom inte vara för hårda då det frestar på vaderna å andra sidan får de heller inte vara för mjuka för då händer det inte mycket när man kickar iväg.

Gå till en dykbutik härhemma i Sverige och be dem plocka fram det som passar just dig/er och de hundralappar som det möjligen kostar mer, än om ni köper grejerna därnere, har ni igen på upplevelsen och funkar det bra så vill ni åka fler gånger och då har ni ju bra och hållbara grejer.

Det finns ju givetvis mängder med dykbutiker därnere men varför springa i affärer, när man kan göra det här hemma, bättre att fokusera på det man reser för nämligen att njuta, en sysselsättning som en del inte förknippar med att springa i affärer.

Användande och justeringar:

En så enkel sak som i vilken ordning man tar på sig grejerna kan vara avgörande typ att man tar på masken först och ser till att det sitter bra och sedan stoppar in snorkeln i mun vilket i vissa fall ändrar ansiktsformen så pass mycket att masken börjar läcka.

Så justera alltid masken efter att ni satt in snorkeln för en del, dock inte alla, kan det vara skillnaden mellan tät och otät mask!

Sen gör många fel då man sätter maskband på endera hjässan eller i nacken det skall vara i ca: 90 graders vinkel mot masken och inte för hårt spänt. Läcker masken men bandet sitter på plats så hjälper det sällan att dra till det hårdare en bra (läs tät) mask sitter kvar på plats utan band genom att man bara andas in lite försiktigt med näsan och skapar ett lätt vakuum.

Se också till att det inte ligger hår mellan mask och ansikte och vid snorkling så kan skäggstubb vara ett lite bekymmer en del har inga problem utan att raka sig under en dykvecka men snorklingen blir inte lika bra med skäggstubb under näsan.

Köper ni en ny mask så immar dom ofta igen men om ni tar en klick tandkräm i masken och gnuggar runt, det är oftast en liten tunn osynlig yta på glaset, och sedan sköljer ur ordentligt så är chansen stor att ni slipper imma som är lika otrevligt som att ha ett läckande masken.

Går det trögt att få på sig fenorna så hjälper det oftast om man blöter dem i vattnet man kan dessutom kränga hälen på fenan "ut och in" och sedan kränga tillbaka den över hälen när man satt i foten. Känns fenorna lite stora så brukar det hjälpa att ta på sig ett par tubsockor för att undvika skavsår.

Skötsel:

Tänk också på att skölja av grejerna då ni varit saltvatten för saltet fräter på grejerna och saltavlagringar kan ställa till problem och korta av livslängden på utrustningen.

Nätbag:

En nätbag av den typen som ni kan se på bilden är ett bekvämt sätt att transportera er utrustning under era utflykter.

Teknik:

Ett tips för er som snorklar i riktigt salta vatten, typ Röda Havet, lägg armarna på ryggen som en skridskoåkare så kommer ni djupare ner i vattnet med benen, vilket gör att fentagen blir effektivare och dessutom så får ni en mer strömlinjeformad "kropp" vilket gör att ni förbrukar mindre energi.

Det smidigaste sättet att ta sig ned en bit under ytan är att ligga på magen vika ned överkroppen 90 grader och sedan lyfta benen rakt upp (räta ut kroppen) då sjunker man nedåt och när fenorna når vattnet kan man simma på nedåt. Denna metod som kallas "fällkniven" är den smidigaste och energisnålaste varianten jämfört med att från horisontalläget börja "simma nedåt".